Spreken

oudman

Spreken

Reeds op jonge leeftijd bleek dat ik niet op mijn mondje ben gevallen. Zoals ik zelf altijd zeg: van natuurkunde begrijp ik helemaal niets en met een wiskundig vraagstuk hoef je me niet aan te komen, maar als een gezelschap mensen voor een bepaalde periode vermaakt moet worden ben ik in mijn element. Interactie is één van de kernbegrippen in mijn woordenboek.

Ook pedagogiek en didactiek spreken mij bijzonder aan. Na een lange worsteling met een zogenaamd chronische ziekte, waarvan ik mijzelf heb genezen, sta ik ervoor open om mijn opgedane kennis te delen met hen die nog ‘vastzitten in de modder’. Overdracht van kennis is een ondergewaardeerd goed. 

Als spreker moet ik mijn toeluisteraars kunnen boeien. Passie en gedrevenheid komt boven zodra het gespreksonderwerp aansluit op mijn persoonlijke interesses. Met overtuigingskracht als één van mijn sterkste punten kan het verleidelijk zijn om te overreden, maar dat is gezien de aldoor verhardende samenleving juist niet mijn insteek. Begripvol luisteren is tegenwoordig goud waard. Met die kernwaarden kan een goede spreker uitgroeien tot een fabelachtige redenaar.

Samenwerking is in allerlei vormen te gieten: van businessavonden tot mediapresentaties, ik ben in een wijdverbreid werkveld inzetbaar als spreker.

De kunst van het spreken

Vroeger, toen gras nog groen was en muziek nog lieflijk, werd de kunst van het spreken 0p scholen onderwezen. Jonge kinderen kregen op vroege leeftijd de juiste woordkeuzen aangeleerd, om als volwassene met een sterke vocabulaire voor de dag te komen.

Met de verloedering van het dagelijkse taalgebruik, waarbij er haast iedere dag een woord lijkt te verdwijnen, is ook de kunst van het spreken onderhevig aan zware erosie. Dat is funest, want wie goed spreekt, kan in een handomdraai meerdere doelgroepen bereiken. 

De kunst zit ‘m in het spiegelen. In hoeverre kan de spreker zijn of haar eigen ego aan de kant zetten, om zodoende ruimte vrij te maken zodat de gedachten en wensen van de toehoorder rijkelijk mogen vloeien? 

Voordelen voor de klant

Branding en website's die wél werken?